Andorra es converteix en el membre 190 del Fons Monetari Internacional

El Principat d’Andorra es converteix en el membre núm. 190 del Fons Monetari Internacional (FMI). Un procés que va començar al gener de l’any 2020, amb la petició formal del Ministre de Finances i Portaveu del Govern d’Andorra, Eric Jover, davant aquest organisme. La nit del divendres 16 d’octubre de 2020 va ser dipositat l’instrument de ratificació a Washington, en la seu de l’FMI, per l’Ambaixadora d’Andorra als Estats Units, Elisenda Vives. Seguidament, l’Ambaixadora va signar els estatuts en representació del Govern d’Andorra.

La directora gerent de l’FMI, Kristalina Georgieva, va informar que li complau donar la benvinguda a Andorra com a nou membre i que l’organització treballarà estretament amb el govern andorrà per aconseguir els seus objectius de creixement, en cooperació amb altres socis de la comunitat internacional.

Una dada interessant és que només 4 països membres de l’ONU, no ho són de l’FMI: Cuba, Liechtenstein, Mònaco i Corea del Nord.


Andorra passa a ser el país membre 190 del Fons Monetari Internacional


Encara que Andorra manté relacions amb el Fons Monetari Internacional (FMI) des de fa anys, amb aquesta incorporació, Eric Jover assegura que Andorra millorarà la seva reputació i homologació internacional. A més afirma que Andorra tindrà accés a més i millor assistència tècnica i formació a temàtiques financeres, i obre la porta a tenir una xarxa de seguretat financera en cas de necessitat.

L’executiu de l’FMI està format per 24 directors. Aquests representen a les circumscripcions i països membres. Andorra entra en el grup format per Bèlgica i Holanda. El ministre de Finances va explicar que va optar per aquest grup degut a les similituds financeres que tenen amb els altres països que el conforma. Andorra, en ser membre de ple dret, va participar el divendres en la seva primera votació per a l’elecció del nou director executiu del seu grup, Paul Hilbers.

En poques paraules, l’entrada d’Andorra a l’FMI incideix positivament en la reputació i prestigi del país, millorant així, la seva qualificació a nivell mundial. El país podrà rebre un examen anual o “comprovació de l’estat de salut” de la seva economia per part de l’FMI, podrà accedir a formació i assistència tècnica a més de possibles préstecs en cas d’emergència.