Nous canvis en la llei d’immigració d’Andorra 2022-2023

El passat 1r de desembre del 2022, el Parlament d’Andorra va sotmetre a vot i va aprovar la proposta de modificació de la Llei d’Immigració. Un dels canvis d’aquesta Llei afecta directament als futurs residents actius per compte propi i també als futurs residents sense activitat lucrativa i permís de residència per a persones sense activitat professional. Ha de veure amb la quantitat que hauran de dipositar davant el AFA com a requisit per a l’obtenció de la residència a Andorra.

  • Les persones que sol·licitin la residència activa per compte propi, mitjançant la constitució d’una societat andorrana, hauran de fer un dipòsit no remunerat al Govern d’Andorra de 50.000 euros en comptes dels 15.000 euros que se sol·licitaven anteriorment.
  • Els sol·licitants d’una residència sense activitat lucrativa a Andorra hauran de fer una inversió total al Principat d’Andorra de 600.000 euros, anteriorment 400.000 euros. Perquè la inversió immobiliària sigui tinguda en compte dins de la inversió total, haurà de ser cadascuna d’almenys 400.000 euros. No obstant això, si la inversió es realitza en un fons d’habitatges promogut pel Govern andorrà, el dipòsit es mantindria en 400.000 euros.

Els canvis en la Llei d’immigració aquí exposats no afectaran els actuals titulars d’un permís de residència a Andorra.

Encara que no comptem amb la data oficial per a l’entrada en vigor d’aquests canvis, d’acord amb l’habitual pràctica parlamentària andorrana, és probable que es realitzin a la fi del mes de desembre 2022, abans d’acabar l’any.

Considerem que l’activació dels nous dipòsits serà imminent i afectarà directament sobre tots els expedients d’immigració que siguin presentats a partir de la mateixa data que entre la modificació de Llei en vigor, i per tant, en les sol·licituds presentades l’any 2023.

Finalment, per a les persones que sol·licitin la residència com a treballadors a Andorra o que obtinguin la residència pel tràmit de reagrupació familiar, es continua mantenint l’exempció d’algun dipòsit.