Andorra augmenta el salari mínim interprofessional per a 2021

 

L’executiu d’Andorra ha informat dimecres passat en roda de premsa, a través del cap de govern, el Sr. Xavier Espot, que a partir de l’1 de gener de 2021 el salari mínim interprofessional (SMI) augmentarà un 3,5%. En aquest cas es pagarà 1.121,47 euros al mes o 6,47 euros per hora respectivament.

Espot, també ha indicat que aquest augment és part d’unes mesures que tenen com a objectiu anar equiparant progressivament el salari mínim al cost real de la vida i respectar així, la recomanació del Consell d’Europa perquè el salari mínim arribi a almenys el 60% del salari mitjà.

Revisant l’augment del salari mínim del 2020 que va ser del 3,2%, situant-lo en el 50,5% del salari mitjà, amb l’increment per al 2021 arribarà al 52,5%. D’aquesta manera, a poc a poc, es compliran les recomanacions del Consell d’Europa. Aquest augment estarà entre un 3% i 4% per sobre de l’IPC previst al tancament de 2020, és per aquest motiu que Espot ha assenyalat que es tracta d’un “esforç important i destacable en un context en el que molts empresaris estan passant dificultats”.

La pujada de l’SMI va en sintonia amb el que s’inclou en el projecte de Llei de mesures urgents relacionat amb els arrendaments de finques urbanes i millora del poder adquisitiu, que preveu també l’augment de les pensions de la CASS que siguin inferiors al salari mínim i de les pensions de solidaritat en un 3,5%. A més, la Llei indica que els contractes de lloguer d’habitatges es prorroguen i prohibirà els augments de les rendes per sobre de l’IPC. Aquesta Llei s’aprovarà pròximament al parlament on el Govern compta amb el suport suficient.