El CDI entre Espanya i Andorra entra en vigor al febrer

El Conveni de Doble Imposició (CDI) que els governs d’Andorra i Espanya van signar el passat gener d’aquest any entrarà finalment en vigor el 26 de febrer de 2016, segons ha anunciat el Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques espanyol.

Aquest conveni permet que les empreses i residents dels països integrants de l’acord treguin partit de beneficis fiscals, ja que s’evita que en una mateixa xifra de beneficis s’imposi un doble tribut imposat per cada estat. Sense aquest conveni, els residents espanyols i andorrans (i també els francesos, gràcies al conveni amb el país que també entrará en vigor en 2016) que rebin beneficis de la seva activitat professional o d’ingressos produïts en els països integrants de l’acord, les empreses que duen a terme transaccions amb altres companyies a escala internacional i qualsevol altra activitat econòmica esdevinguda entre els dos països veurien com les seves rendes els hi serien tributats impostos amb els mateixos tributs per part de cada estat. Així, el CDI permet dinamitzar les activitats econòmiques i comercials entre Espanya i Andorra, ja que les parts implicades no veuran obstaculitzada la seva activitat habitual per haver d’abonar un percentatge elevat en termes de gravàmens en els seus beneficis.

L’acord resulta especialment adequat per a companyies o professionals vinculats amb el sector IT, vendes, comerç internacional o gestió d’intangibles, ja que són els àmbits que, al cap ia la fi, fan més accions a escala internacional i que estan exposats a una doble imposició per part dels dos estats.

Aquest acord és beneficiós, per una banda, a aquestes empreses i ciutadans tant d’un estat com de l’altre que tinguin negocis en els dos territoris i, de l’altra, per a professionals espanyols amb la intenció de crear una empresa a Andorra. El CDI obre la porta a aquests inversors que vulguin aprofitar els avantatges fiscals del país dels Pirineus. Si bé Espanya presenta un Impost de Societats del 28%, un IVA del 21% i un IRPF del 49%, a Andorra aquests índexs corresponen a un 10%, un 4’5% i un 10%, respectivament; una diferència de més de la meitat de punts percentuals que fan molt atractiva la creació d’empreses a Andorra. Per gaudir dels avantatges de la fiscalitat andorrana, s’haurà de comptar amb la residència fiscal.

Així mateix, la qualitat de vida a Andorra és de les més elevades d’Europa, a causa del alt nivell d’ingressos per càpita, el baix índex de criminalitat, el baix cost de vida en comparació amb altres nacions europees amb fiscalitats reduïdes i al seu sistema públic sanitari i educatiu plurilingüe. Andorra és a més dels pocs països del món que compta amb un 100% de cobertura de fibra òptica a tot el territori.

El CDI també inclou un article en el qual s’estableixen elements per facilitar l’intercanvi d’informació fiscal entre els dos països, ampliant els punts fixats en l’acord que els dos estats van signar al gener de 2010. D’acord amb aquestes especificacions, entre altres potestats, ara Hisenda pot sol·licitar al Govern Andorrà no només informació sobre requeriments individuals, sinó també grupals (demanar informació sobre una sèrie de ciutadans espanyols que comptin amb un mateix producte financer en un banc del Principat i que pot ser que no s’hagi declarat al govern espanyol) , a més de demanar identificació de l’individu del que es demanen dades.