Nou impost turístic a Andorra 2022

Des de l’1 de juliol, Andorra va introduir un impost turístic per a estades en allotjaments turístics que va des d’1 fins als 3 euros per nit. L’objectiu d’aquesta nova taxa és que es destini exclusivament a impulsar el turisme al país, a la promoció del mateix o a la sostenibilitat. El govern andorrà estima una recaptació anual sobre els 12 milions d’euros.

És possible que aquest tipus d’impost directe sigui familiar entre els turistes ja que actualment s’aplica en altres ciutats europees com Paris, Malta, Lisboa, Illes Balears, etc.

Les regles d’aplicació d’aquest impost turístic a Andorra són les següents:

 • S’estableix un límit màxim d’imposició de 7 dies. Això significa que per a estades de fins a 7 dies, en un mateix allotjament turístic, el client haurà de pagar la taxa corresponent per cada dia. A partir del dia 8 en el mateix allotjament, estarà exempt d’aquesta taxa.
 • La taxa es paga per persona i per dia.
 • Els menors de 16 anys estan exempts d’aquest impost.
 • Els residents a Andorra estan exempts també d’aquest impost.

El preu de la taxa varia en funció de la categoria de l’allotjament turístic i es paga per nit i per persona:

Allotjaments turístics de 5 estrelles 3 euros
Allotjaments turístics de 4 estrelles o 4 espigues* 2 euros
Habitatges d’ús turístic 2 euros
Allotjaments turístics de 2 o 3 estrelles – 2 o 3 espigues* o en procés de classificació 1,5 euros
La resta d’allotjaments turístics com a pensions o càmpings 1 euro

*espigas és la unitat equivalent a les estrelles dels hotels, però per a allotjaments rurals.

En el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra – BOPA Núm. 76, publicat el 22 de juny de 2022, pot trobar els detalls de la Llei 19/2022 del 9 de juny, on s’explica l’impost sobre les estades en allotjaments turístics. En particular, explica que els fons recaptats per aquest impost seran destinats a finançar projectes o actuacions que persegueixin els següents objectius:

 • La promoció turística del Principat d’Andorra.
 • L’impuls del turisme sostenible, responsable, inclusiu i de qualitat.
 • La protecció, la preservació, la recuperació i el millorament dels recursos turístics.
 • El foment, la creació i el millorament dels productes turístics.
 • El desenvolupament d’infraestructures i serveis relacionats amb el turisme.
 • Accions per a la desestacionalització del turisme.
 • La promoció d’activitats formatives dirigides a les persones dels sectors relacionats directament amb el turisme.

Com es paga aquest impost turístic a Andorra?

El turista pagarà la taxa corresponent a l’allotjament turístic multiplicada a les nits que estigui allotjat, fins a un màxim de 7 nits en el mateix allotjament. Si canvia d’allotjament, les nits anteriors no són tingudes en compte. Per exemple, una persona que s’allotgi en un hotel de 5 estrelles per 10 nits, haurà de pagar per taxa turística 7 x 3 = 21 euros. Una altra persona que s’allotgi els mateixos 10 dies però en diferents hotels 5 estrelles, sense superar els 7 dies en algun d’ells, pagarà en total 10 x 3 = 30 euros en taxa turística, repartits entre els diferents allotjaments en els quals hagi pernoctat.

Com es recapta aquest impost turístic a Andorra?

Els titulars de les llicències turístiques, de manera general actuaran com a responsables de l’Impost, excepte que actuïn via intermediaris. En aquest últim cas, són aquests els qui actuen com a responsables. Seran els obligats a liquidar-ho trimestralment davant el Ministeri de Finances.